Καλώς ήρθατε στην OSHOLAND

Η Osholand είναι ένας Τόπος που εκφράζει το Όραμα του Όσσο για τον καινούργιο άνθρωπο και την καινούργια ανθρωπότητα. Η χώρα του homo novus. « Ο παλιός άνθρωπος πεθαίνει, και δεν υπάρχει λόγος να τον βοηθήσουμε να επιβιώσει πλέον. Ο παλιός άνθρωπος είναι ετοιμοθάνατος: μην θρηνείς γι΄αυτόν, βοήθησέ τον να πεθάνει. Γιατί μόνο με τον θάνατο τού παλιού μπορεί να γεννηθεί ο καινούργιος. Η παύση του παλιού αποτελεί την αρχή τού καινούργιου.
Ο άνθρωπος έχει ζήσει έως τώρα όχι αληθινά, όχι αυθεντικά΄ ο άνθρωπος έχει ζήσει πολύ ψεύτικη ζωή. Ο άνθρωπος έχει ζήσει με μεγάλη παθολογία, ο άνθρωπος έχει ζήσει με μεγάλη αρρώστια. Και δεν υπάρχει λόγος να ζούμε με αυτή την παθολογία΄ μπορούμε να βγούμε από τη φυλακή, γιατί τη φυλακή τη φτιάξαμε με τα ίδια μας τα χέρια. Βρισκόμαστε μέσα στη φυλακή επειδή έχουμε αποφασίσει να βρισκόμαστε μέσα στη φυλακή γιατί έχουμε πιστέψει ότι η φυλακή δεν είναι φυλακή αλλά σπίτι μας».

Το μήνυμα του Όσσο προς την ανθρωπότητα είναι: « φτάνει πια. Αφυπνίσου! Δες τι έχει κάνει ο άνθρωπος στον ίδιο τον άνθρωπο. Μέσα σε τρεις χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος έχει κάνει πέντε χιλιάδες πολέμους. Δεν μπορείς να την πεις υγιή αυτή την ανθρωπότητα. Και μόνο καμιά φορά εδώ κι εκεί άνθισε κάποιος Βούδδας. Αν μόνο καμιά φορά δίνει μέσα στον κήπο λουλούδια κάποιο φυτό, και κατά τα άλλα, όλος ο κήπος μένει δίχως λουλούδια, θα τον πεις κήπο αυτόν; Κάτι πολύ βασικό έχει πάει στραβά. Κάθε άνθρωπος γεννιέται για να γίνει Βούδδας: τίποτε λιγότερο από τούτο δεν πρόκειται να σε ικανοποιήσει».
Γίνε και εσύ πολίτης της Osholand και ενσάρκωσε το μήνυμα της Πνευματικής Αφύπνισης.

Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2012

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

"Ο τρόπος που μιλάω είναι λίγο παράξενος. Κανείς ομιλητής στο κόσμο δε μιλάει όπως εγώ. Είναι λάθος από τεχνική άποψη. Παίρνει σχεδόν το διπλάσιο χρόνο! Αλλά αυτοί οι ομιλητές έχουν διαφορετικό στόχο – ο δικός μου στόχος είναι τελείως διαφορετικός από το δικό τους. Εκείνοι μιλάνε γιατί έχουν προετοιμαστεί γι αυτό. Απλώς επαναλαμβάνουν κάτι για το οποίο έχουν κάνει πρόβες. Δεύτερο, μιλάνε για να επιβάλουν μια συγκεκριμένη ιδεολογία, μια ορισμένη ιδέα πάνω σου. Τρίτο, η ομιλία για αυτούς είναι μια τέχνη και την εκλεπτύνουν συνεχώς.

Σε ό,τι με αφορά, δεν είμαι αυτό που λένε ομιλητής ή ρήτορας. Δεν πρόκειται για μένα για μια τέχνη ή μια τεχνική. Από τεχνική άποψη χειροτερεύω συνεχώς κάθε μέρα! Οι στόχοι μας όμως είναι τελείως διαφορετικοί. Δε θέλω να σας εντυπωσιάσω με σκοπό να σας κάνω ό,τι θέλω. Δε μιλάω για να επιτύχω κάποιο στόχο πείθοντάς σε.. Δε μιλάω για να σε προσηλυτίσω στο Χριστιανισμό, ή τον Ινδουισμό ή τον Μωαμεθανισμό, για να σε κάνω θρήσκο ή άθεο. Δεν με αφορούν αυτά.


Η ομιλία μου είναι στην πραγματικότητα ένα από τα τεχνάσματά μου για το διαλογισμό. Η ομιλία δεν έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί με αυτό τον τρόπο: Μιλάω όχι για να σας δώσω κάποιο μήνυμα, αλλά για να κάνω το νου σας να σταματήσει να λειτουργεί.

Δεν λέω τίποτα προετοιμασμένο. Ούτε εγώ ο ίδιος δε ξέρω ποιά θα είναι η επόμενη λέξη. Γι’ αυτό δε κάνω ποτέ λάθη. Κάνει κανείς λάθος εάν είναι προετοιμασμένος. Ποτέ δε ξεχνάω τίποτα, γιατί ξεχνάει κανείς εάν πρώτα θυμόταν κάτι. Έτσι μιλάω με μια ελευθερία που ίσως κανείς ποτέ δεν είχε μιλήσει πριν.

Δεν ενδιαφέρομαι για το αν είμαι συνεπής η όχι, γιατί δεν είναι αυτός ο σκοπός μου. Κάποιος που ενδιαφέρεται να σας πείσει και να σας κάνει ό,τι θέλει μέσω της ομιλίας του πρέπει να είναι συνεπής, πρέπει να είναι λογικός, πρέπει να είναι ορθολογιστικός, να συντρίψει τη λογική σου. Θέλει να κυριαρχήσει μέσα από τις λέξεις.

Η πρόθεση μου είναι εντελώς μοναδική
: Χρησιμοποιώ λέξεις μόνο και μόνο για να δημιουργήσω κενά σιωπής. Οι λέξεις δεν είναι σημαντικές, έτσι μπορώ να πω οτιδήποτε αντιφατικό, οτιδήποτε παράλογο, οτιδήποτε άσχετο, γιατί ο σκοπός μου είναι να δημιουργήσω κενά. Οι λέξεις είναι δευτερεύουσες, οι σιωπές ανάμεσα σ’ αυτές τις λέξεις είναι πρωταρχικές. Είναι απλώς ένα τέχνασμα για να σου δώσει μια ματιά πάνω στο διαλογισμό. Και μόλις καταλάβεις ότι είναι δυνατό για σένα, έχεις προχωρήσει πολύ προς στην κατεύθυνση του είναι σου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο δεν πιστεύουν ότι είναι δυνατό να είναι σιωπηλός ο νους. Επειδή δε πιστεύουν ότι είναι δυνατό, δε δοκιμάζουν. Το πώς να δώσω στους ανθρώπους μια γεύση του διαλογισμού ήταν ο βασικός μου λόγος να μιλήσω, έτσι μπορώ να συνεχίσω να μιλάω αιώνια. Δεν έχει σημασία τι λέω. Αυτό που έχει σημασία μόνο είναι να σου δώσω μερικές ευκαιρίες να μείνεις σιωπηλός, πράγμα που δυσκολεύεσαι να κάνεις μόνος σου στην αρχή.

Δε μπορώ να σε πιέσω να μείνεις σιωπηλός, αλλά μπορώ να δημιουργήσω ένα τέχνασμα μέσα στο οποίο αυθόρμητα είναι επόμενο να είσαι σιωπηλός.. Μιλάω, και στη μέση μιας φράσης, εκεί που περιμένεις μια άλλη λέξη να έρθει, τίποτα δεν έρχεται παρά μόνο ένα κενό σιωπής. Ο νους σου κοίταζε να ακούσει και περιμένει κάτι να ακολουθήσει και δε θέλει να το χάσει- οπότε φυσικά γίνεται σιωπηλός. Τι μπορεί να κάνει ο καημένος ο νους; Εάν ήταν ήδη γνωστό σε ποια σημεία θα είμαι σιωπηλός, εάν σου είχε δηλωθεί ότι σε αυτά και αυτά τα σημεία θα είμαι σιωπηλός, τότε θα κατάφερνες να σκεφτείς. Δε θα ήσουν σιωπηλός. Τότε ξέρεις:"Αυτό είναι το σημείο που θα είναι σιωπηλός, τώρα μπορώ να κάνω λίγη κουβέντα με τον εαυτό μου.» Επειδή όμως έρχεται τελείως ξαφνικά…Ούτε κι εγώ ο ίδιος δε ξέρω γιατί σταματάω σε κάποια ορισμένα σημεία .

Οτιδήποτε τέτοιο, σε οποιονδήποτε ρήτορα στον κόσμο, θα το κατέκριναν, γιατί αν ένας ρήτορας σταματάει ξανά και ξανά σημαίνει ότι δεν είναι καλά προετοιμασμένος, ότι δεν έχει κάνει το μάθημά του. Σημαίνει ότι η μνήμη του δεν είναι αξιόπιστη, ότι δεν μπορεί να βρει μερικές φορές τι λέξη να χρησιμοποιήσει. Αλλά επειδή δεν πρόκειται για ρητορική, δεν με αφορούν οι άνθρωποι που θα με καταδικάσουν -με αφοράς εσύ.

Δεν είναι μόνο εδώ, αλλά και πολύ μακρυά .... οπουδήποτε στον κόσμο ακούνε οι άνθρωποι το βίντεο ή την κασέτα, θα φτάσουν στην ίδια σιωπή. Η επιτυχία μου δεν βρίσκεται στο να σε πείσω, η επιτυχία μου βρίσκεται στο να σου δώσω την πραγματική γεύση ώστε να μπορέσεις να αποκτήσεις περισσότερη σιγουριά ότι ο διαλογισμός δεν είναι μύθευμα, ότι η κατάσταση τού μη-νου δεν είναι απλώς μια φιλοσοφική ιδέα, είναι η πραγματικότητα΄ ότι έχεις αυτή την ικανότητα κι ότι δεν χρειάζονται ιδιαίτερα προσόντα.

Με μένα, το να είσαι σιωπηλός είναι ευκολότερο εξαιτίας κι ενός άλλου λόγου. Είμαι σιωπηλός, ακόμη κι όταν μιλάω είμαι σιωπηλός. Η εσώτατή μου ύπαρξη δεν αναμειγνύεται καθόλου. Αυτά που σας λέω δεν αποτελούν ενόχληση ή εμπόδιο ή κάποιου είδους ένταση για μένα. Είμαι όσο χαλαρός γίνεται να είναι κανείς. Το να μιλάω ή το να μη μιλάω δεν κάνει καμία διαφορά σε μένα.

Φυσικά αυτού του είδους η κατάσταση είναι μεταδοτική.

Επειδή δεν μπορώ να μιλάω συνεχώς όλη τη μέρα για να σε κρατάω σε στιγμές διαλογισμού, θέλω να γίνεις υπεύθυνος. Το να δεχτείς ότι είσαι ικανός να είσαι σιωπηλός θα σε βοηθήσει όταν διαλογίζεσαι μόνος σου. Ξέροντας την ικανότητα σου…και κάποιος γνωρίζει την ικανότητα του μόνο όταν τη βιώσει. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

Μη αποδίδεις σε μένα όλη την ευθύνη για τη σιωπή σου, γιατί αυτό θα σου δημιουργήσει κάποια δυσκολία . Τι θα κάνεις όταν είσαι μόνοι; Ύστερα δημιουργείται ένα είδος εξάρτησης, και δε θέλω να εξαρτηθείς από μένα. Δε θέλω να είμαι ένα είδος ναρκωτικού για σένα.

Θέλω να είσαι ανεξάρτητος και σίγουρος ότι μπορείς να επιτύχεις αυτές τις πολύτιμες στιγμές από μόνος σου.

Εάν μπορείς να τις επιτύχεις μαζί μου, δεν υπάρχει κανείς λόγος να μη μπορείς να τις επιτύχεις χωρίς εμένα, γιατί εγώ δεν είμαι η αιτία. Πρέπει να καταλάβεις τι συμβαίνει: όταν με ακούς, βάζεις το νου σου στην άκρη.

Καθώς ακούς την θάλασσα, ή τις βροντές από τα σύννεφα, ή καθώς ακούς τη βροχή που πέφτει δυνατά, βάλε στην άκρη το εγώ σου, γιατί δεν υπάρχει καμία ανάγκη…Δεν πρόκειται να σου επιτεθεί η θάλασσα, δεν πρόκειται να σού επιτεθεί η βροχή, δεν πρόκειται να σου επιτεθούν τα δέντρα - δεν υπάρχει ανάγκη για καμία άμυνα. Το να είσαι ευάλωτος προς την ίδια τη ζωή, προς την ίδια την ύπαρξη, θα έχεις συνέχεια τέτοιες στιγμές. Σύντομα θα γίνουν η ίδια η ζωή σου."
Όσσο:The Invitation, #14

2 σχόλια: