Καλώς ήρθατε στην OSHOLAND

Η Osholand είναι ένας Τόπος που εκφράζει το Όραμα του Όσσο για τον καινούργιο άνθρωπο και την καινούργια ανθρωπότητα. Η χώρα του homo novus. « Ο παλιός άνθρωπος πεθαίνει, και δεν υπάρχει λόγος να τον βοηθήσουμε να επιβιώσει πλέον. Ο παλιός άνθρωπος είναι ετοιμοθάνατος: μην θρηνείς γι΄αυτόν, βοήθησέ τον να πεθάνει. Γιατί μόνο με τον θάνατο τού παλιού μπορεί να γεννηθεί ο καινούργιος. Η παύση του παλιού αποτελεί την αρχή τού καινούργιου.
Ο άνθρωπος έχει ζήσει έως τώρα όχι αληθινά, όχι αυθεντικά΄ ο άνθρωπος έχει ζήσει πολύ ψεύτικη ζωή. Ο άνθρωπος έχει ζήσει με μεγάλη παθολογία, ο άνθρωπος έχει ζήσει με μεγάλη αρρώστια. Και δεν υπάρχει λόγος να ζούμε με αυτή την παθολογία΄ μπορούμε να βγούμε από τη φυλακή, γιατί τη φυλακή τη φτιάξαμε με τα ίδια μας τα χέρια. Βρισκόμαστε μέσα στη φυλακή επειδή έχουμε αποφασίσει να βρισκόμαστε μέσα στη φυλακή γιατί έχουμε πιστέψει ότι η φυλακή δεν είναι φυλακή αλλά σπίτι μας».

Το μήνυμα του Όσσο προς την ανθρωπότητα είναι: « φτάνει πια. Αφυπνίσου! Δες τι έχει κάνει ο άνθρωπος στον ίδιο τον άνθρωπο. Μέσα σε τρεις χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος έχει κάνει πέντε χιλιάδες πολέμους. Δεν μπορείς να την πεις υγιή αυτή την ανθρωπότητα. Και μόνο καμιά φορά εδώ κι εκεί άνθισε κάποιος Βούδδας. Αν μόνο καμιά φορά δίνει μέσα στον κήπο λουλούδια κάποιο φυτό, και κατά τα άλλα, όλος ο κήπος μένει δίχως λουλούδια, θα τον πεις κήπο αυτόν; Κάτι πολύ βασικό έχει πάει στραβά. Κάθε άνθρωπος γεννιέται για να γίνει Βούδδας: τίποτε λιγότερο από τούτο δεν πρόκειται να σε ικανοποιήσει».
Γίνε και εσύ πολίτης της Osholand και ενσάρκωσε το μήνυμα της Πνευματικής Αφύπνισης.

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Γιατί είσαι τόσο εναντίον των πολιτικών ;


Αγαπημένε  Όσσο,
Γιατί είσαι τόσο εναντίον  των πολιτικών ;




Δεν είμαι εναντίον του οποιουδήποτε. Δεν έχω καμία μνησικακία, δεν υπάρχει ανταγωνισμός, δεν υπάρχει ζήλια. Γιατί πρέπει να είμαι εναντίον των πολιτικών;  Δεν είμαι πολιτικός. Αλλά δηλώσεις μου μπορεί να παρεξηγηθούν.
Είμαι κατά της ασθένειας που ονομάζεται επιθυμία -για-εξουσία.  Αυτή είναι η μεγαλύτερη ασθένεια, όσον αφορά την ανάπτυξη της συνειδητότητας  του ανθρώπου. Είναι ακριβώς όπως ο καρκίνος. Είναι ο καρκίνος της ψυχής. Η θέληση-για-εξουσία  μπορεί να εκφραστεί με πολλούς τρόπους.  Ο πιο εύκολος είναι πολιτική, γιατί δεν χρειάζεται  πολύ νοημοσύνη. Το μόνο που χρειάζεται είναι η ικανότητα να δημιουργείς  ψεύτικες ελπίδες στις μάζες, ελπίδες, οι  οποίες  ουδέποτε θα εκπληρωθούν.  Σκοπός τους ήταν κάποιος  άλλος. Και οι μάζες είναι που υποφέρουν. Είναι φτωχοί, είναι ανίδεοι. Και αυτοί χρειάζονται  επίσης, όλες τις ανέσεις της ζωής, θέλουν  να ζήσουν ως ανθρώπινα όντα, με αξιοπρέπεια. Ο πολιτικός τους δίνει την ελπίδα, και εκμεταλλεύεται την ελπίδα για το δικό του σκοπό, γιατί από τη στιγμή που παίρνει την εξουσία, αφού πρώτα γίνεται κάποιος - ένας πρωθυπουργός, ένας πρόεδρος - τότε αισθάνεται άνετα. Ήταν ψυχολογική ανάγκη του. Αυτοί οι άνθρωποι είναι βασικά, κατά βάθος, ανίκανοι - εξ ου και η ανάγκη για εξουσία.
Αισθάνονται αδύναμοι  και ανίσχυροι.  Ξέρουν ότι είναι ένα τίποτα. Αλλά αν μπορέσουν  να πείσουν  το  μετριότατο  πλήθος ότι θα  ικανοποιήσουν τις ανάγκες του, τότε δημιουργείται για μια αμοιβαία κατανόηση, μια συμφωνία. Στη συνέχεια, οι μάζες τους δίνουν την εξουσία. Μόλις πάρουν την εξουσία, ξεχνούν τις υποσχέσεις τους. Στην πραγματικότητα, ποτέ δεν τις  εννοούσαν  και τη στιγμή που αποκτούν τη δύναμη, τότε βλέπετε το πραγματικό τους πρόσωπο.
Ο Λόρδος Acton είχε απόλυτο δίκιο όταν είπε, "η εξουσία διαφθείρει και η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα." Αλλά δεν γνώριζε γιατί η εξουσία διαφθείρει, το πώς η εξουσία διαφθείρει. Ο άνθρωπος πρέπει να κουβαλάει ήδη  τους σπόρους της διαφθοράς, αλλά ήταν ανίκανος να κάνει οτιδήποτε.  Χρειαζόταν δύναμη. Από τη στιγμή που κατακτά την εξουσία, τότε σιγά-σιγά  η μάσκα του αρχίζει να πέφτει   και βλέπετε πίσω της  τον εγωιστή στην απόλυτη γύμνια του. Ο πολιτικός δεν είναι παρά ένας εγωιστής. Μέσα του νιώθει κενός - και φοβάται αυτό το κενό. Θέλει να είναι κάποιος ώστε να μπορέσει να ξεχάσει το δικό του κενό. Η ισχύς του δίνει την  ευκαιρία.  Μπορεί να δεί  ότι εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τον αντίχειρά του. Μπορεί να πείσει  τον εαυτό του ότι δεν είναι ο κανείς, αλλά κάποιος εξαιρετικός. Και αρχίζει να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Αρχίζει την κατάχρηση της εξουσίας.
Από τη στιγμή που σκαρφαλώσει στην εξουσία, δεν θέλει να την αποχωριστεί. Θέλει να παραμείνει στην εξουσία, γιατί τώρα ξέρει πολύ καλά ότι  μακριά από  αυτή θα έχει μεγαλύτερη επίγνωση  από ποτέ, της κενότητας  και της ανικανότητάς  του.
Αυτό  στο οποίο εναντιώνομαι είναι το παιχνίδι του εγώ. Το ποιος το παίζει και  με ποιους  λεπτούς τρόπους  το παίζει, είναι μια εντελώς διαφορετικό θέμα. Ο πολιτικός είναι ο  πιο εμφανής παίκτης του παιχνιδιού. Οι θρησκευτικοί σωτήρες , μεσσίες, αβατάρ, τιρθανκάρα, παιγκαμπάρα, - ο Ιησούς, ο Μωάμεθ, ο Κρίσνα, ο Βούδας- βρίσκονται στο  ίδιο παιχνίδι,  αλλά θα χρειαστεί τεράστια νοημοσύνη για να δείτε το παιχνίδι εξουσίας τους. Ο πολιτικός δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με αυτούς. Ο πολιτικός παίζει ένα πολύ ασήμαντο παιχνίδι.
Αλλά όταν ο Ιησούς λέει, "Εγώ είμαι ο γιος του Θεού, ο μονογενής Υιός" - τι είναι, αν όχι ένα παιχνίδι δύναμης;

Λέει, «Εγώ είμαι ο αναμενόμενος Μεσσίας των Εβραίων και έχω έρθει για να ελευθερώσω   το σύνολο της ανθρωπότητας από τον πόνο, τη δυστυχία. Όσοι με ακολουθήσουν θα μπουν  στη βασιλεία του Θεού, και εκείνοι που δεν ακολουθήσουν  θα πέσουν  στο σκοτάδι της κόλασης για την αιωνιότητα "- αυτή είναι η ίδια θέληση για δύναμη, αλλά σε μια
θρησκευτική αμφίεση. Είναι δύσκολο να το εντοπίσει κανείς. Είναι πιο λεπτό, πιο εκλεπτυσμένο, πιο γυαλισμένο. Όταν ο Κρίσνα λέει στον Αρτζούνα, "Άφησε κατά μέρος τα πάντα και να έλα στα πόδια μου,  είμαι ο  λυτρωτής  σου" - τι του λέει;
Τι του ζητάει; Είναι η ίδια ανάγκη. Όταν ο Μωάμεθ λέει, «είμαι ο αγγελιοφόρος του Θεού, και είμαι ο τελευταίος αγγελιοφόρος, μετά από μένα δεν θα έρθει άλλος αγγελιοφόρος. Σας έφερα  το τελικό μήνυμα. Ναι, πριν από μένα υπήρξαν  μερικοί  αγγελιοφόροι, αλλά επειδή η ανθρωπότητα δεν ήταν έτοιμη, τα μηνύματά τους ήταν ελλιπή.
Σας φέρνω το πλήρες μήνυμα, το απόλυτο μήνυμα. Το μόνο που έχετε  να κάνετε είναι να πιστέψετε σε μένα "Ένας Θεός, ένας αγγελιοφόρος του Θεού -. που είναι ο Μωάμεθ - και ένα βιβλίο του Θεού - που είναι το βιβλίο του Μωάμεθ, το Κοράνι - αυτές είναι οι τρεις βασικές αρχές ενός Μωαμεθανού. Ένας  Θεός, ένας αγγελιοφόρος, ένα βιβλίο – τίποτα περισσότερο δεν πρέπει να προστεθεί.  Αυτοί  οι πεινασμένοι  για εξουσία άνθρωποι πάντα φοβόντουσαν πάντα ότι  κάποιος αργότερα μπορεί να αποδειχθεί καλύτερος.
Ο Μαχαβίρα λέει, «είμαι ο τελευταίος tirthankara των Jainas. Τώρα, το μήνυμα έχει παραδοθεί στη  συνολική του πληρότητα  και δεν θα υπάρξουν άλλοι  tirthankaras. Τι λέει; Πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια έκλεισε την πόρτα. Ο Δαρβίνος δεν γεννηθεί ακόμη, ο Φρόιντ δεν είχε γεννηθεί, ο Μαρξ, ο Αϊνστάιν δεν είχαν γεννηθεί  ακόμα - και αυτός έκλεισε τις πόρτες. Το μήνυμα είχε ολοκληρωθεί.
Στην πραγματικότητα, το σύνολο της επιστήμης έχει συμβεί μέσα σε τρεις εκατοντάδες χρόνια, και η  τελευταία θρησκεία είναι ο Sikhism, η είναι περίπου πεντακοσίων χρόνων. Μετά τον Sikhism δεν υπήρξε καμία μεγάλη θρησκεία. Και σε αυτά  τα  τριακόσια  χρόνια όλα έχουν πάει ανάποδα. Μέχρι τριακόσια χρόνια πριν, ο Αριστοτέλης ήταν ο πατέρας της λογικής και η τελευταία λέξη στη λογική. Όχι πια. Η λογική του δεν έχει αποδειχθεί
αλήθεια με τις τελευταίες ανακαλύψεις της επιστήμης. Ήταν ένα τέτοιο μεγάλο πρόβλημα για τους επιστήμονες, όταν ανακάλυψαν  φαινόμενα που πήγαιναν  ενάντια στη λογική του Αριστοτέλη.  Ποτέ δεν είχαν σκεφτεί ότι κάτι θα μπορούσε να συμβεί σε αντίθεση με τη λογική του Αριστοτέλη. Αλλά ο Αριστοτέλης δεν μπορεί να υπαγορεύσει στην  ύπαρξη. Αυτοί οι άνθρωποι προσπάθησαν  με κάθε τρόπο να χωρέσουν  κάπως τα πράγματα στο αριστοτελικό σύστημα, αλλά ήταν αδύνατο.
Και τότε, τελικά, έπρεπε να δεχτούν  τη  μη-αριστοτελική λογική. Έπρεπε να αποδεχθούν ένα απλό γεγονός -ότι  πρέπει να ακούσουν τη φύση, την ύπαρξη,. Αυτό που επιβάλουμε πάνω της  μπορεί να ισχύει για το κάποιο χρονικό διάστημα. Αύριο μπορούμε να ανακαλύψουμε περισσότερα, μπορεί να αποδειχθεί λάθος. Τριακόσια χρόνια πριν, η Ευκλείδειος γεωμετρία ήταν η μόνη γεωμετρία, και μια πλήρης επιστήμη. Δεν είναι πια. Η Μη Ευκλείδειος γεωμετρία έχει πάρει τη θέση της. Εξ αιτίας αυτών των μεγάλων  ανακαλύψεων  της επιστήμης, έγινε απολύτως απαραίτητο να πιστεύουμε ότι σε αντίθεση με τον  Ευκλείδη, σε αντίθεση με τον Αριστοτέλη.
Ο Μαχαβίρα,, Κρίσνα, ο Βούδας, ο Ιησούς, ο Μωυσής, ο Μωάμεθ – όλοι αυτοί γεννήθηκαν  πριν καν η  επιστήμη  αρχίσει την έρευνα των πραγμάτων. Όμως, όλοι πίστεψαν ότι με αυτούς η εξέλιξη σταμάτησε , μαζί τους ο χρόνος σταμάτησε. Όχι, ο χρόνος δεν σταματά με κανέναν. Η εξέλιξη δεν σταματά με κανέναν. Αυτές  είναι όλες  εγωιστικές  αξιώσεις. Το εγώ θα ήθελε  να ισχυριστεί ότι "τα πάντα σταματάνε  μαζί μου
- Εγώ είμαι το απόλυτο γεγονός. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο, τίποτα υψηλότερο δεν πρόκειται να συμβεί. " Ακόμη και ο Γκοτάμ Βούδας δηλώνει, «είμαι ο μεγαλύτερος αφυπνισμένος ,το πιο αφυπνισμένο άτομο. Κανείς δεν έχει αφυπνιστεί τόσο πριν, και κανείς δεν θα είναι τόσο αφυπνισμένος  μετά.. Κανείς δεν υπήρξε μεγαλύτερος από μένα, και κανείς ποτέ δεν θα είναι μεγαλύτερος από μένα. "
Και αυτοί οι άνθρωποι, από την άλλη πλευρά, διδάσκουν , «Να είστε ταπεινοί. Εγκαταλείψτε το εγώ. "Φαίνεται να είναι μια όμορφη τακτοποίηση.  Στον κόσμο λές, "Να είστε ταπεινοί» - και συ  είσαι  ο μονογενής Υιός του Θεού! Στους άλλους λες  "Να μην είστε εγωιστές" - και κηρύσσεις  τον εαυτό σου  το πιο αφυπνισμένο άτομο-!  Όχι μόνο το σπουδαιότερο που υπήρξε μέχρι τώρα , αλλά και το σπουδαιότερο του μέλλοντος-  κανείς δεν μπορεί να σε υπερβεί.


Will-to-power: The Cancer of the Soul
CHAPTER 8
6 November 1984 pm in Lao Tzu Grove
Μετάφραση : Γιάννης Αυγουστάτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου