Καλώς ήρθατε στην OSHOLAND

Η Osholand είναι ένας Τόπος που εκφράζει το Όραμα του Όσσο για τον καινούργιο άνθρωπο και την καινούργια ανθρωπότητα. Η χώρα του homo novus. « Ο παλιός άνθρωπος πεθαίνει, και δεν υπάρχει λόγος να τον βοηθήσουμε να επιβιώσει πλέον. Ο παλιός άνθρωπος είναι ετοιμοθάνατος: μην θρηνείς γι΄αυτόν, βοήθησέ τον να πεθάνει. Γιατί μόνο με τον θάνατο τού παλιού μπορεί να γεννηθεί ο καινούργιος. Η παύση του παλιού αποτελεί την αρχή τού καινούργιου.
Ο άνθρωπος έχει ζήσει έως τώρα όχι αληθινά, όχι αυθεντικά΄ ο άνθρωπος έχει ζήσει πολύ ψεύτικη ζωή. Ο άνθρωπος έχει ζήσει με μεγάλη παθολογία, ο άνθρωπος έχει ζήσει με μεγάλη αρρώστια. Και δεν υπάρχει λόγος να ζούμε με αυτή την παθολογία΄ μπορούμε να βγούμε από τη φυλακή, γιατί τη φυλακή τη φτιάξαμε με τα ίδια μας τα χέρια. Βρισκόμαστε μέσα στη φυλακή επειδή έχουμε αποφασίσει να βρισκόμαστε μέσα στη φυλακή γιατί έχουμε πιστέψει ότι η φυλακή δεν είναι φυλακή αλλά σπίτι μας».

Το μήνυμα του Όσσο προς την ανθρωπότητα είναι: « φτάνει πια. Αφυπνίσου! Δες τι έχει κάνει ο άνθρωπος στον ίδιο τον άνθρωπο. Μέσα σε τρεις χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος έχει κάνει πέντε χιλιάδες πολέμους. Δεν μπορείς να την πεις υγιή αυτή την ανθρωπότητα. Και μόνο καμιά φορά εδώ κι εκεί άνθισε κάποιος Βούδδας. Αν μόνο καμιά φορά δίνει μέσα στον κήπο λουλούδια κάποιο φυτό, και κατά τα άλλα, όλος ο κήπος μένει δίχως λουλούδια, θα τον πεις κήπο αυτόν; Κάτι πολύ βασικό έχει πάει στραβά. Κάθε άνθρωπος γεννιέται για να γίνει Βούδδας: τίποτε λιγότερο από τούτο δεν πρόκειται να σε ικανοποιήσει».
Γίνε και εσύ πολίτης της Osholand και ενσάρκωσε το μήνυμα της Πνευματικής Αφύπνισης.

Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2011

Η ΠΑΡΑΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΥ

Ερώτηση – Αγαπημένε  Osho, η παρανόηση  είναι φυσική για τον ανθρώπινο νου;

 
Osho:  Μιλαρέπα, η παρανόηση είναι σίγουρα φυσική  για το ανθρώπινο νου. Ο νους είναι μια παρανόηση  και διάμεσου του νου οτιδήποτε καταλαβαίνεις είναι  παρεξήγηση.

Η kατανόηση προκύπτει μόνο όταν ο νους είναι απών, γιατί τελικά τι είναι ο νους;

 - Απλά μια συλλογή από σκέψεις, καμία από τις οποίες δεν είναι η εμπειρία σου. Μέσω αυτής  της οθόνης από  συλλεγμένες  σκέψεις, ό, τι βλέπεις  το ερμηνεύεις. Ποτέ δεν βλέπεις  αυτό που  υπάρχει, βλέπεις  μόνο ό, τι το μυαλό σου  μπορεί να ερμηνεύσει. Και όλες οι ερμηνείες είναι παρερμηνείες. Όταν δεν υπάρχει ερμηνεία, βλέπεις  απλώς το γεγονός, την  αλήθεια ... αυτό που είναι. Τότε ο νους  δεν στρεβλώνει, δεν χρωματίζει,  δεν το ερμηνεύει .  Δεν  φυλακίζεσαι  στο νου, είσαι  απλά ένα άνοιγμα, ένας καθρέφτης που αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα όπως είναι.
Ποιές είναι οι διαφορές στον κόσμο μεταξύ των ανθρώπων; Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός χριστιανού και ενός  ινδουιστή, ή ενός  βουδιστή  και ενός  Μωαμεθανού;  Κανείς δεν γεννιέται ως Βουδιστής ή Χριστιανός ή ινδουιστής.  Οι διαφορές είναι μόνο στο νου και δεν φέρνεις  το νου  μαζί σου  όταν γεννιέσαι. Είναι προϊόν εκπαίδευσης.. Ο νους σου δημιουργείται  από την κοινωνία στην οποία γεννιέσαι., σύμφωνα με τα δικά της πρότυπα και  σκοπούς.  Δεν είναι για σένα, αλλά για την κοινωνία, για το κράτος, για την εκκλησία. Ο νους  σου είναι ένας σκλάβος. Όποιος τον έχει δημιουργήσει τον  έχει προγραμματίσει  για τους δικούς του  σκοπούς - για να σε  εκμεταλλεύεται.  Κάθε έθνος γεμίζει το μυαλό σου  με την εθνικότητα. Κάθε θρησκεία γεμίζει το μυαλό σου με την ιδέα ότι ακόμη και να πεθάνεις   για τη θρησκεία σου  είναι η μεγαλύτερη αρετή ή να σκοτώσεις  για τη θρησκεία σου  δεν είναι μια αμαρτία. Όλες αυτές οι θρησκείες, όλα αυτά τα  έθνη, αυτές οι πολιτικές, κοινωνικές και  θρησκευτικές ιδεολογίες, αντικρούονται,  παλεύουν. Ο άνθρωπος δεν έχει κάνει πάνω στη γη τίποτα άλλο , εκτός από το να πολεμάει ή να προετοιμάζεται για πόλεμο.. Υπάρχουν μόνο δύο περίοδοι στην ιστορία : η μία είναι η προετοιμασία για πόλεμο, και η άλλη  είναι ο  ίδιος ο πόλεμος. Ο άνθρωπος δεν έχει γνωρίσει ποτέ την ειρήνη.  Ο Δάσκαλός μου της  ιστορίας  στο γυμνάσιο τα έχασε , όταν του είπα αυτό, γιατί μιλούσε για περιόδους ειρήνης, όταν δεν υπάρχει πόλεμος  και διαιρούσε την  ιστορία  σε περιόδους πολέμου και σε περιόδους ειρήνης. Του είπα, "δεν μπορώ να συμφωνήσω μαζί σας γιατί τι  άλλο κάνετε στον  καιρό της ειρήνης σας,  από το να  προετοιμάζεστε  για τον επόμενο πόλεμο»;   Ήταν ένας πολύ συμπαθητικός τζέντλεμαν και  ως εκ τούτου  δεν θύμωσε . Για μια στιγμή έμεινε σιωπηλός  και μετά είπε, "Ίσως έχετε δίκιο. Ολόκληρη η ζωή μου διαιρώ την  ιστορία σε αυτές τις δύο περιόδους ... αλλά φαίνεται να το βλέπετε πιο  σωστά, γιατί αν υπάρχει μια περίοδος ειρήνης, από  που προέρχεται ο πόλεμος ; "
Τη  μέρα που θα έχουμε ειρήνη, τότε δεν θα υπάρξει πια  πόλεμος. Αλλά μέχρι τώρα δεν έχουμε γνωρίσει την  ειρήνη. Ποιος είναι ο λόγος για όλες  αυτές  τις  συγκρούσεις  και τον πόλεμο και τη βία , τις δολοφονίες και τις σφαγές; Ο νους ! Ο κόσμος θα γνωρίζει την ειρήνη μόνο όταν έχουμε μάθει πώς να προχωρήσουμε πέρα από το νου. Τότε δεν θα είσαι Χριστιανός, Ινδός,  Κινέζος και  κομμουνιστής. Τότε θα είναι απλά ένα ανθρώπινο ον. Σ’ αυτή την απόλυτη καθαρότητα της  ανθρωπινότητας, ο κόσμος θα μάθει ακριβώς τι είναι η ειρήνη .
Ο νους  καθαυτός   δεν είναι τίποτα άλλο από   παρεξήγηση. Αν θέλεις  πραγματικά να κατανοήσεις , απαλλάξου  από την  τυραννία του νου. Αλλά οι άνθρωποι κάνουν ακριβώς το αντίθετο: στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν ενισχύουν το νου τους.  Νομίζουν ότι ένας  ισχυρότερος  νους – περισσότερο πλούσιος, περισσότερο εκπαιδευμένος, πιο μορφωμένος - θα είναι σε θέση να κατανοήσει.  Έχω δει τους πιο μορφωμένους ανθρώπους, αλλά ο Χριστιανισμός τους παραμένει εκεί, ο Ινδουισμός τους παραμένει εκεί. Ακόμα και οι πολύ υψηλού μορφωτικού επιπέδου παραμένουν  δεισιδαίμονες ... και η παρανόηση τους γίνεται ακόμα πιο βαθιά. Τώρα έχουν πιο εκλεπτυσμένα  επιχειρήματα για υπερασπιστούν την παρανόηση τους.

Ένα μεγάλος  Χριστιανός ιεραπόστολος, ο Stanley Jones συχνά έμενε  μαζί μου. Με είχε αγαπήσει. . Ήταν ένας παγκοσμίου φήμης  ηλικιωμένος  ιεραπόστολος, πολύ μορφωμένος, πολύ εκλεπτυσμένος και ραφινάτος. . Όμως, τον ρώτησα μια μέρα, «Το μόνο πράγμα που με προβληματίζει είναι ότι με τόσο πολλές πληροφορίες και τόσο πολύ επιτήδευση, είστε ακόμα ένας Χριστιανός, δεν έχετε ακόμη γίνει μόνο ανθρώπινος. Κατά βάθος  εξακολουθείτε  να πιστεύετε  ότι ο Χριστιανισμός είναι η μόνη αληθινή θρησκεία, ότι όλες οι άλλες θρησκείες είναι έτσι κι έτσι ... μπορεί να είναι μακρινή ηχώ της αλήθειας, αλλά ο Χριστιανισμός έχει το μονοπώλιο της αλήθειας.
"Ακόμα και με την κατανόησή σας που δεν είστε σε θέση να δείτε  ότι ο Ιησούς Χριστός δεν μπορεί να συγκριθεί με τον  Gautam Βούδα. Ο Ιησούς Χριστός παραμένει ένας Εβραίος, πεθαίνει ως   Εβραίος. Δεν είχε ιδέα ότι η σταύρωση του θα γίνει η αρχή μιας νέας θρησκείας. Ποτέ δεν σκέφτηκε πέρα ​​από τα όρια της εβραϊκής σκέψης. Ο Gautam Βούδας ήταν ένας επαναστάτης. Γεννήθηκε Ινδός, αλλά απαρνήθηκε τον Ινδουισμό. Με την αποκήρυξη του  Ινδουισμού , απαρνήθηκε το σύνολο της Ινδουιστικής σκέψης που είχε κληρονομήσει.  Έγινε καθαρός και αγνός, απλά ένα παιδί ξανά. Αυτό τον κάνει ένα εντελώς μοναδικό και διαφορετικό πρόσωπο  από ό, τι όλα τα άλλα θρησκευτικά  υποκείμενα. "
Ο Stanley Jones μου είπε, "Κάθε φορά που υποστηρίζεις κάτι , επιχειρηματολογείς  σωστά ! Αλλά υπάρχουν και λόγοι που δεν μπορούν να διαλυθούν από το επιχείρημα."
Είπα, "Τι είδους λόγοι;"
Είπε, "δεν μπορώ να σας αντικρούσω  λογικά στο σημείο αυτό, αλλά κατά βάθος   δεν μπορώ να βάλω οποιονδήποτε επάνω από τον Ιησού Χριστό."
Είπα, "Αυτό ακριβώς είναι αυτό που αποκαλώ νου. Δεν έχετε κανένα επιχείρημα, αλλά ακόμα έχετε ένα τόσο βαθύ προγραμματισμό  ... Μ ‘αυτό  τον προγραμματισμό δεν μπορείτε να δείτε τον κόσμο γύρω σας με ανοιχτή ματιά, χωρίς προκαταλήψεις, αμερόληπτα.
"Συνεχίζετε να  επιχειρηματολογείτε  έναντι των άλλων θρησκειών, χωρίς καμία δυσκολία. Βρίσκετε  δεισιδαιμονίες σε Ινδουιστές, σε Μωαμεθανούς, σε Τζαϊνιστές, σε Βουδιστές, αλλά δεν σας έχω ακούσει ποτέ να μιλάτε  για τις δεισιδαιμονίες των χριστιανών. Εννοείτε ότι δεν  έχουν καθόλου προλήψεις;  Ή μήπως είναι απλώς ότι ο νους  σας δεν μπορεί να συλλάβει αυτό γιατί έχει δημιουργηθεί από χριστιανούς; Στα  Χριστιανικά κολέγια, στην θεολογική εκπαίδευση, ο  νους  σας έχει γεμίσει εντελώς με τις χριστιανικές ιδέες, και νομίζετε ότι είναι  ο δικός σας νους.  Στην πραγματικότητα, σας χρησιμοποιούν. "

Αλλά αυτή είναι η κατάσταση. Οι άνθρωποι νομίζουν ότι ένας μεγαλύτερος νους  για να κατανοήσουν.  Θέλω να το δείς  ξεκάθαρα : χρειάζεσαι  μη-νου, αν θέλεις  να καταλάβεις. Χρειάζεσαι μόνο ένα διαλογιστικά  σιωπηλό  χώρο.

Πηγή - Osho βιβλίο "Το  Μεγάλο Προσκύνημα: Από το Εδώ στο  Εδώ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου