Καλώς ήρθατε στην OSHOLAND

Η Osholand είναι ένας Τόπος που εκφράζει το Όραμα του Όσσο για τον καινούργιο άνθρωπο και την καινούργια ανθρωπότητα. Η χώρα του homo novus. « Ο παλιός άνθρωπος πεθαίνει, και δεν υπάρχει λόγος να τον βοηθήσουμε να επιβιώσει πλέον. Ο παλιός άνθρωπος είναι ετοιμοθάνατος: μην θρηνείς γι΄αυτόν, βοήθησέ τον να πεθάνει. Γιατί μόνο με τον θάνατο τού παλιού μπορεί να γεννηθεί ο καινούργιος. Η παύση του παλιού αποτελεί την αρχή τού καινούργιου.
Ο άνθρωπος έχει ζήσει έως τώρα όχι αληθινά, όχι αυθεντικά΄ ο άνθρωπος έχει ζήσει πολύ ψεύτικη ζωή. Ο άνθρωπος έχει ζήσει με μεγάλη παθολογία, ο άνθρωπος έχει ζήσει με μεγάλη αρρώστια. Και δεν υπάρχει λόγος να ζούμε με αυτή την παθολογία΄ μπορούμε να βγούμε από τη φυλακή, γιατί τη φυλακή τη φτιάξαμε με τα ίδια μας τα χέρια. Βρισκόμαστε μέσα στη φυλακή επειδή έχουμε αποφασίσει να βρισκόμαστε μέσα στη φυλακή γιατί έχουμε πιστέψει ότι η φυλακή δεν είναι φυλακή αλλά σπίτι μας».

Το μήνυμα του Όσσο προς την ανθρωπότητα είναι: « φτάνει πια. Αφυπνίσου! Δες τι έχει κάνει ο άνθρωπος στον ίδιο τον άνθρωπο. Μέσα σε τρεις χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος έχει κάνει πέντε χιλιάδες πολέμους. Δεν μπορείς να την πεις υγιή αυτή την ανθρωπότητα. Και μόνο καμιά φορά εδώ κι εκεί άνθισε κάποιος Βούδδας. Αν μόνο καμιά φορά δίνει μέσα στον κήπο λουλούδια κάποιο φυτό, και κατά τα άλλα, όλος ο κήπος μένει δίχως λουλούδια, θα τον πεις κήπο αυτόν; Κάτι πολύ βασικό έχει πάει στραβά. Κάθε άνθρωπος γεννιέται για να γίνει Βούδδας: τίποτε λιγότερο από τούτο δεν πρόκειται να σε ικανοποιήσει».
Γίνε και εσύ πολίτης της Osholand και ενσάρκωσε το μήνυμα της Πνευματικής Αφύπνισης.

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Οσσο,γιατί αντιφάσκεις;




Όσσο, ξέρω ότι αγαπάς τις  αντιφάσεις. Πολλές  από αυτές μπορώ να τις δεχτώ τώρα, ως  δύο όψεις ενός νομίσματος. Αλλά σήμερα μετά από τη διάλεξη, μερικά ερωτήματα προέκυψαν ακόμα. Από τη μια πλευρά λες ότι το καλό και το κακό είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και αμφότερα πρέπει να υπάρχουν και ότι το ένα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο. Από την άλλη πλευρά θέλεις να δημιουργήσεις με τους  sannyasins σου έναν καλύτερο κόσμο.
Από τη μια πλευρά λες να μη σκεφτόμαστε το μέλλον. Από την άλλη πλευρά μιλάς για τον επικείμενο τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Από τη μία πλευρά  μας λες να μην επιθυμούμε τίποτα. Από την άλλη πλευρά φαίνεται ότι θέλεις να αποφύγουμε  τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Από τη μια πλευρά λες ότι  τα πράγματα είναι εντάξει όπως είναι, δεν υπάρχει στόχος, τίποτα για να επιτευχθεί, να αλλάξει. Από την άλλη πλευρά: τι κάνεις εδώ; Τι κάνουμε εδώ; Μπορώ να αισθανθώ ότι υπάρχει μια απάντηση, αλλά δεν μπορώ να την βρω. Εσύ μπορείς;

Όσσο :
Δεν είναι ότι μου αρέσουν οι αντιφάσεις: η ζωή είναι αντιφατική.

Η ίδια η ύπαρξη είναι δυνατή μόνο μέσα από αντιφάσεις. Είναι ο
νους , που έχει εκπαιδευτεί στην αριστοτελική λογική, που ενοχλείται εξαιτίας των αντιφάσεων. Η αριστοτελική λογική, σας δίνει ένα γραμμικό νου, ένα μονοδιάστατο μυαλό. Λέει: Το Α μπορεί να είναι μόνο Α και δεν μπορεί ποτέ να είναι Β, και το Β μπορεί να είναι μόνο Β και δεν μπορεί ποτέ να είναι  A, και για δύο χιλιάδες χρόνια ο νους μας έχει προγραμματιστεί απ’αυτή τη λογική. Αυτή η λογική δεν είχε ποτέ καμία εξουσία πάνω τους  μυστικιστές, και τώρα ακόμη και οι επιστήμονες ξεφεύγουν από την  Αριστοτέλειο φυλακή. Αν θέλετε να αληθινοί με τη ζωή δεν μπορείτε  να είστε οπαδοί του Αριστοτέλη. Για να είστε αληθινοί με τη ζωή θα πρέπει να πείτε  τα πράγματα όπως είναι. Αν θέλετε να είστε αληθινοί με τον Αριστοτέλη, τότε θα πρέπει να καταστείλετε μερικά πράγματα της ζωής, να τα αρνηθείτε, τουλάχιστον να τα αποφύγετε, να μη τα βλέπετε,  να επιλέξετε μόνο αυτό που ταιριάζει με τη λογική σας.
Όλος ο κόσμος έχει υπάρξει μέχρι τώρα, σύμφωνα με μονοδιάστατη λογική - και η ύπαρξη είναι πολυδιάστατη, έχει τις ρίζες της στις αντιφάσεις. Στην πραγματικότητα, για να ονομάσουμε κάτι «αντίφαση» θα πρέπει  και πάλι να χρησιμοποιήσουμε  έναν Αριστοτελικό όρο.
Οι μυστικιστές χρησιμοποιούν τη λέξη "παράδοξο", όχι "αντίφαση". Στην ίδια τη λέξη  «αντίφαση» υπάρχει μια καταδίκη: κάτι είναι λάθος, κάτι που πρέπει να διορθώσουμε. Αλλά το παράδοξο είναι ένα εντελώς διαφορετικό
φαινόμενο: τίποτα δεν πρέπει να διορθώσουμε. Ένα παράδοξο είναι ένα μυστήριο, φευγαλέο, ανεξήγητο. Η Ύπαρξη είναι ένα μυστήριο. Τα μαθηματικά είναι ανίκανοι να το κατανοήσουν. Ο νους  είναι απολύτως ανίκανος να το συλλάβει, γιατί ο νους ξέρει μόνο ένα τρόπο. Ο Αριστοτέλειος τρόπος είναι ο τρόπος του νου. Και όποιος γνωρίζει τη ζωή ξέρει ότι ο Αριστοτέλης υπήρξε μια καταστροφή, η μεγαλύτερη που υπήρξε ποτέ στον κόσμο. Και αυτός είναι ο πατέρας της σύγχρονης φιλοσοφίας, ο πατέρας της σύγχρονης επιστήμης! Αλλά υπάρχουν εξεγέρσεις εναντίον του. Οι μυστικιστές ανέκαθεν εξεγέρθηκαν, τώρα και οι φυσικοί εξεγείρονται.
Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη δεν υπάρχει κανένα μυστήριο: τα πάντα είναι δυνατόν να εξηγηθούν με λογικούς όρους – αυτή είναι η βασική του αρχή. Η δική μου  βασική μου αρχή είναι : τίποτα δεν είναι δυνατόν να εξηγηθεί από την άποψη της λογικής. Αν προσπαθείτε  να εξηγήσετε τη ζωή με λογικούς  όρους, καταστρέφετε  τη ζωή.
Είναι σαν να εξηγείτε  την ομορφιά ενός τριαντάφυλλου. Δίνετε το τριαντάφυλλο στον  χημικό για να το αναλύσει, και για να μάθετε εάν υπάρχει η  ομορφιά. Ο χημικός είναι σε θέση να αναλύσει το τριαντάφυλλο, αλλά θα βρείτε μόνο τις χημικές ουσίες, όχι την ομορφιά. Η ομορφιά, θα εξατμιστεί. Η ομορφιά βρίσκεται στην παραδοξότητα του τριαντάφυλλου. Δεν είναι σύμφωνα με τη λογική - ως εκ τούτου  η λογική είναι πολύ τυφλή.
Το πρόβλημά σου, Suresh, είναι ότι πάσχεις από Aριστοτελίτιδα. Είναι μία από τις πιο βαθιά ριζωμένες ασθένειες.
 

 Μετάφραση Γιάννης Αυγουστάτος

2 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο φίλος Nityamuktanada κλπ... μου έστειλε το ακόλουθο ευγενικό μήνυμα θαυμασμού που μετά για άγνωστους λόγους διέγραψε!
      Επειδή δεν συνηθίζω να λογοκρίνω τα σχόλια θα το μεταφέρω αυτούσιο :
      << ΘΑΥΜΑΖΩ ΤΟ ΚΟΥΡΆΓΟ ΣΟΥ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΝΑ ΜΕΤΑΦΡΆΖΕΙΣ ΤΙΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΕΝΟΣ ΜΟΝΤΕΡΝΟΥ ΣΟΦΙΣΤΗ >>.

      Απάντηση : Και εγώ το θαυμάζω Nitya και έτσι είμαστε δύο (τουλάχιστον) που θαυμάζουμε το ίδιο πράγμα!....
      Αφού είσαι μυημένος μαθητής ινδουιστή δασκάλου θα γνωρίζεις καλά ότι η πνευματική επιλογή δεν είναι ποτέ "λογική", αλλά υπόθεση καρδιάς. Όταν σε καλεί η καρδιά μπορείς να κάνεις τα πιο απίστευτα πράγματα (στα μάτια των άλλων). Αν εσύ αισθάνεσαι καλά στο μονοπάτι σου μη σε νοιάζει καθόλου το πως βολεύονται οι άλλοι στη δική τους ατραπό.
      Namaste

      Διαγραφή