Καλώς ήρθατε στην OSHOLAND

Η Osholand είναι ένας Τόπος που εκφράζει το Όραμα του Όσσο για τον καινούργιο άνθρωπο και την καινούργια ανθρωπότητα. Η χώρα του homo novus. « Ο παλιός άνθρωπος πεθαίνει, και δεν υπάρχει λόγος να τον βοηθήσουμε να επιβιώσει πλέον. Ο παλιός άνθρωπος είναι ετοιμοθάνατος: μην θρηνείς γι΄αυτόν, βοήθησέ τον να πεθάνει. Γιατί μόνο με τον θάνατο τού παλιού μπορεί να γεννηθεί ο καινούργιος. Η παύση του παλιού αποτελεί την αρχή τού καινούργιου.
Ο άνθρωπος έχει ζήσει έως τώρα όχι αληθινά, όχι αυθεντικά΄ ο άνθρωπος έχει ζήσει πολύ ψεύτικη ζωή. Ο άνθρωπος έχει ζήσει με μεγάλη παθολογία, ο άνθρωπος έχει ζήσει με μεγάλη αρρώστια. Και δεν υπάρχει λόγος να ζούμε με αυτή την παθολογία΄ μπορούμε να βγούμε από τη φυλακή, γιατί τη φυλακή τη φτιάξαμε με τα ίδια μας τα χέρια. Βρισκόμαστε μέσα στη φυλακή επειδή έχουμε αποφασίσει να βρισκόμαστε μέσα στη φυλακή γιατί έχουμε πιστέψει ότι η φυλακή δεν είναι φυλακή αλλά σπίτι μας».

Το μήνυμα του Όσσο προς την ανθρωπότητα είναι: « φτάνει πια. Αφυπνίσου! Δες τι έχει κάνει ο άνθρωπος στον ίδιο τον άνθρωπο. Μέσα σε τρεις χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος έχει κάνει πέντε χιλιάδες πολέμους. Δεν μπορείς να την πεις υγιή αυτή την ανθρωπότητα. Και μόνο καμιά φορά εδώ κι εκεί άνθισε κάποιος Βούδδας. Αν μόνο καμιά φορά δίνει μέσα στον κήπο λουλούδια κάποιο φυτό, και κατά τα άλλα, όλος ο κήπος μένει δίχως λουλούδια, θα τον πεις κήπο αυτόν; Κάτι πολύ βασικό έχει πάει στραβά. Κάθε άνθρωπος γεννιέται για να γίνει Βούδδας: τίποτε λιγότερο από τούτο δεν πρόκειται να σε ικανοποιήσει».
Γίνε και εσύ πολίτης της Osholand και ενσάρκωσε το μήνυμα της Πνευματικής Αφύπνισης.

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ


Διδάσκω τον καινούργιο άνθρωπο, την καινούργια ανθρωπότητα, μια νέα αντίληψη τού πώς να είσαι μέσα στον κόσμο. Κηρύσσω τον homo novus. Ο παλιός άνθρωπος πεθαίνει, και δεν υπάρχει λόγος να τον βοηθήσουμε να επιβιώσει πλέον. Ο παλιός άνθρωπος είναι ετοιμοθάνατος: μην θρηνείς γι΄αυτόν, βοήθησέ τον να πεθάνει. Γιατί μόνο με τον θάνατο τού παλιού μπορεί να γεννηθεί ο καινούργιος. Η παύση του παλιού αποτελεί την αρχή τού καινούργιου.


Το μήνυμά μου προς την ανθρωπότητα είναι ο καινούργιος άνθρωπος. Δεν θα φέρει αποτέλεσμα κάτι λιγότερο από τούτο. Όχι κάτι το τροποποιημένο, όχι κάτι που αποτελεί συνέχεια με το παρελθόν, αλλά κάτι εντελώς ξέχωρο.


Ο άνθρωπος έχει ζήσει έως τώρα όχι αληθινά, όχι αυθεντικά΄ ο άνθρωπος έχει ζήσει πολύ ψεύτικη ζωή. Ο άνθρωπος έχει ζήσει με μεγάλη παθολογία, ο άνθρωπος έχει ζήσει με μεγάλη αρρώστια. Και δεν υπάρχει λόγος να ζούμε με αυτή την παθολογία΄ μπορούμε να βγούμε από τη φυλακή, γιατί τη φυλακή τη φτιάξαμε με τα ίδια μας τα χέρια. Βρισκόμαστε μέσα στη φυλακή επειδή έχουμε αποφασίσει να βρισκόμαστε μέσα στη φυλακή΄ γιατί έχουμε πιστέψει ότι η φυλακή δεν είναι φυλακή αλλά σπίτι μας.


Το μήνυμά μου προς την ανθρωπότητα είναι: φτάνει πια. Αφυπνίσου! Δες τι έχει κάνει ο άνθρωπος στον ίδιο τον άνθρωπο. Μέσα σε τρεις χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος έχει κάνει πέντε χιλιάδες πολέμους. Δεν μπορείς να την πεις υγιή αυτή την ανθρωπότητα. Και μόνο καμιά φορά εδώ κι εκεί άνθισε κάποιος Βούδας. Αν μόνο καμιά φορά δίνει μέσα στον κήπο λουλούδια κάποιο φυτό, και κατά τα άλλα, όλος ο κήπος μένει δίχως λουλούδια, θα τον πεις κήπο αυτόν; Κάτι πολύ βασικό έχει πάει στραβά. Κάθε άνθρωπος γεννιέται για να γίνει Βούδας: τίποτε λιγότερο από τούτο δεν πρόκειται να σε ικανοποιήσει.


Διακηρύσσω προς εσένα τη Βουδδικότητά σου.




Αλλά τι έχει πάει στραβά; Γιατί ζει ο άνθρωπος επί χιλιάδες χρόνια μέσα σε ένα είδος κόλασης; Επί χιλιάδες χρόνια ζούμε με μια αμφίπλευρη αντίληψη τού ανθρώπου ως ένα είδος πεδίου μάχης ανάμεσα στο κατώτερο και το ανώτερο, το υλικό και το πνευματικό, το εγκόσμιο και το απόκοσμο, το καλό και το κακό, ανάμεσα στον Θεό και τον Διάβολο. Οι συνέπειες αυτού του πράγματος έχουν περιορίσει πάρα πολύ τις ανθρώπινες δυνατότητες.


Για την καταστροφή του ανθρώπου, για την καταστροφή της δυναμής του, χρησιμοποιήθηκε μια σπουδαία στρατηγική΄ δηλαδή η διαίρεση του ανθρώπου στα δυο. Ο άνθρωπος έχει ζήσει με την αντίληψη τού ή αυτό ή εκείνο: να είναι ή υλιστής ή πνευματικός. Σου έχουν πει ότι δεν μπορείς να είσαι και τα δυο. Οτι είσαι ή το σώμα ή η ψυχή΄ σε έχουν διδάξει ότι δεν μπορείς να είσαι και τα δυο.


Αποτέλεσε τούτο τη ριζική αιτία της δυστυχίας του ανθρώπου. Ο άνθρωπος που είναι διαιρεμένος εναντίον του εαυτού του θα παραμένει μέσα στην κόλαση. Ο παράδεισος γεννιέται όταν ο άνθρωπος δεν είναι πια διαιρεμένος εναντίον του εαυτού του. Διχασμένος άνθρωπος σημαίνει δυστυχία και ενοποιημένος άνθρωπος σημαίνει μακαριότητα.


Μέχρι τώρα, η ανθρωπότητα υπήρξε σχιζοφρενική, επειδή σου έχουν πει να καταπιέζεις, να απορρίπτεις, να αρνείσαι πολλά μέρη της φυσικής σου ύπαρξης. Και καθώς τα απορρίπτεις, καθώς τα αρνείσαι, δεν μπορείς να τα καταστρέψεις΄ απλώς κρύβονται. Εξακολουθούν να λειτουργούν μέσα από το ασυνείδητό σου΄ γίνονται πράγματι πιο επικίνδυνα.


Ο άνθρωπος αποτελεί ένα οργανικό σύνολο. Και όλα όσα έχει δώσει ο θεός στον άνθρωπο πρέπει εκείνος να τα χρησιμοποιήσει΄ δεν πρέπει να αρνηθεί τίποτε. Ο άνθρωπος μπορεί να γίνει ορχήστρα΄ το μόνο που χρειάζεται είναι η τέχνη της δημιουργίας αρμονίας μέσα του.


Οι αποκαλούμενες θρησκείες σου όμως σε διδάσκουν ως τώρα τρόπους δυσαρμονίας, τρόπους ασυμφωνίας, τρόπους σύγκρουσης. Κι όταν παλεύεις με τον εαυτό σου, διασκορπίζεις συνεχώς την ενέργειά σου. Παραμένεις νωθρός, ανευφυής, ανόητος΄ επειδή, χωρίς μεγάλη ενέργεια, δεν είναι ποτέ κανείς ευφυής. Όταν ξεχειλίζει η ενέργεια, υπάρχει και η ευφυΐα. Το ξεχείλισμα τής ενέργειας είναι εκείνο που κάνει την ευφυΐα να μεγαλώνει. Και ο άνθρωπος έχει ζήσει με εσωτερική φτώχεια.


Το μήνυμά μου προς την ανθρωπότητα είναι: δημιουργήστε τον καινούργιο άνθρωπο΄ αδιαίρετο, ενοποιημένο, πλήρη.


Ο Βούδας δεν είναι πλήρης, ούτε και ο Έλληνας Ζορμπάς. Είναι και οι δύο μισοί. Αγαπώ τον Ζορμπά, αγαπώ τον Βούδα. Όταν όμως κοιτώ τον βαθύτερο πυρήνα τού Ζορμπά, του λείπει κάτι: δεν έχει ψυχή. Όταν κοιτώ τον Βούδα, πάλι του λείπει κάτι: δεν έχει σώμα.


Διδάσκω μια μεγάλη συνάντηση: τη συνάντηση του Ζορμπά με τον Βούδα. Διδάσκω τον Βούδα Ζορμπά΄ μια νέα σύνθεση. Τη συνάντηση γης και ουρανού, τη συνάντηση του ορατού με το αόρατο, τη συνάντηση όλων των άκρων αντιθέτων΄ του άντρα με τη γυναίκα, της μέρας με τη νύχτα, του καλοκαιριού με το χειμώνα, του σεξ με το σαμάντι. Μόνο με τη συνάντηση αυτή θα φτάσει στη γη ο καινούργιος άνθρωπος.


Οι σαννυάσιν μου, οι άνθρωποι μου, αποτελούν τις πρώτες ακτίδες εκείνου του καινούργιου ανθρώπου, εκείνου του homo novus.


Η εσωτερική διαίρεση έχει οδηγήσει την ανθρωπότητα σε μια κατάσταση αυτοκτονίας. Εχει δημιουργήσει μόνο σκλάβους, και οι σκλάβοι δεν μπορούν να ζήσουν πραγματικά, δεν έχουν τίποτε για το οποίο να ζήσουν. Ζουν για τους άλλους. Τους έχουν καταντήσει μηχανές΄ επιδέξιες, αποτελεσματικές, αλλά η μηχανή είναι μηχανή. Και η μηχανή δεν μπορεί να έχει τη χαρά της ζωής. Δεν μπορεί να γιορτάσει, μπορεί μόνο να υποφέρει.


Οι παλιές θρησκείες πίστευαν στην απάρνηση. Η απάρνηση έχει υπάρξει ένα είδος κατάρας. Σου φέρνω ένα είδος ευλογίας: διδάσκω τη χαρά, όχι την απάρνηση. Δεν πρέπει να απαρνηθείς τον κόσμο, επειδή ο θεός δεν τον έχει απαρνηθεί΄ γιατί να τον απαρνηθείς εσύ; Ο θεός υπάρχει... Γιατί να μείνεις εσύ απέξω;


Ζήσε τον στην ολότητά του΄ κι αν ζήσεις τη ζωή με ολότητα, φέρνει τούτο την υπέρβαση. Τότε η συνάντηση της γης με τον ουρανό είναι εξαιρετικά όμορφη΄ δεν έχει τίποτε το κακό. Τότε εξαφανίζονται τα άκρα αντίθετα το ένα μέσα στο άλλο και τα άκρα αντίθετα γίνονται συμπληρωματικά.


Ο παλιός όμως άνθρωπος δεν ήταν πραγματικά ανθρώπινος. Ήταν ένα ανθρωποειδές, ένας homo mechanicus, ένας άνθρωπος που δεν είναι πραγματικά πλήρης. Και ο άνθρωπος που δεν είναι πλήρης δεν μπορεί ποτέ να είναι άγιος.


Ο καινούργιος άνθρωπος έρχεται, φθάνει, καθημερινά. Αποτελεί μειονότητα, είναι φυσικό΄ έχουν όμως φτάσει οι καινούργιες ποικιλίες, έχουν φτάσει οι καινούργιοι σπόροι. Και αυτός ο αιώνας, το τέλος του αιώνα αυτού, πρόκειται να δει είτε το τέλος όλης της ανθρωπότητας είτε τη γέννηση ενός καινούργιου ανθρώπινου πλάσματος.


Και όλα εξαρτώνται από σένα. Αν παραμείνεις προσκολλημένος στο παλιό, τότε ο παλιός άνθρωπος έχει ετοιμαστεί με κάθε τρόπο να διαπράξει μια μεγάλη αυτοκτονία, μια παγκόσμια αυτοκτονία. Ο παλιός άνθρωπος είναι έτοιμος να πεθάνει΄ ο παλιός άνθρωπος έχει χάσει το ζήλο για τη ζωή.


Γι΄αυτό ακριβώς προετοιμάζονται για πόλεμο όλες οι χώρες. Και ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα είναι ολικός πόλεμος. Κανείς δεν πρόκειται να είναι νικητής, γιατί κανείς δεν πρόκειται να επιβιώσει κατόπιν. Δεν πρόκειται να καταστραφεί μόνο ο άνθρωπος αλλά και όλη η ζωή πάνω στη γη.


Πρόσεχε! Πρόσεχε τους πολιτικούς σου΄ είναι όλοι τους αυτοκτονικοί. Πρόσεχε τους παλιούς προγραμματισμούς που σας διαιρούν σε Ινδούς, Γερμανούς, Γιαπωνέζους, Αμερικανούς. Ο καινούργιος άνθρωπος πρέπει να είναι συμπαντικός. Θα υπερβαίνει κάθε εμπόδιο φυλής, θρησκείας, φύλου, χρώματος. Ο καινούργιος άνθρωπος δεν θα ανήκει στην Ανατολή ή στη Δύση΄ ο καινούργιος άνθρωπος θα διεκδικεί τη γη ολόκληρη ως το σπίτι του.


Μόνο τότε θα μπορέσει να επιβιώσει η ανθρωπότητα΄ και όχι μόνο να επιβιώσει, με την έλευση μιας νέας αντίληψης για τον άνθρωπο... Η παλιά αντίληψη είναι εκείνη τού είτε/είτε: η καινούργια θα είναι εκείνη τού και/και. Ο άνθρωπος πρέπει να ζήσει πλούσια ζωή προς τα έξω και πλούσια ζωή προς τα μέσα΄ δεν υπάρχει λόγος να διαλέξει. Η εσωτερική ζωή δεν είναι ενάντια στην εξωτερική ζωή΄ αποτελούν μέρος του ίδιου ρυθμού.


Δεν υπάρχει λόγος να είσαι φτωχός στο εξωτερικό σου ώστε να είσαι πλούσιος στο εσωτερικό. Και δεν χρειάζεται να είσαι πλούσιος στον εξωτερικό κόσμο και να πάψεις να είσαι πλούσιος στον εσωτερικό. Έτσι γινόταν ως τώρα. Η Δύση επέλεξε τον ένα τρόπο: να είσαι πλούσιος στον εξωτερικό κόσμο! Η Ανατολή επέλεξε έναν άλλο: να είσαι πλούσιος στον εσωτερικό κόσμο! Είναι μονόπλευρες κι οι δυο. Έχουν υποφέρει και οι δύο, υποφέρουν ακόμη κι οι δύο.


Σε διδάσκω ολικό πλούτο. Να είσαι πλούσιος στον εξωτερικό κόσμο μέσω της επιστήμης και να είσαι πλούσιος στον εσώτατο πυρήνα σου μέσω της θρησκείας. Και αυτό θα σας κάνει ενιαίους, οργανικούς, άτομα.


Ο καινούργιος άνθρωπος δεν είναι πεδίο μάχης, δεν είναι διχασμένη προσωπικότητα, αλλά εικόνα του ενοποιημένου ανθρώπου, μοναδικού στο είδος του, σε πλήρη συνεργασία με τη ζωή στην ολότητά της. Ο καινούργιος άνθρωπος ενσαρκώνει μια πιο ζωντανή, μεταλλαγμένη εικόνα τού ανθρώπου, έναν καινούργιο τρόπο ύπαρξης μέσα στο σύμπαν, έναν ποιοτικά διαφορετικό τρόπο να διακρίνεις και να βιώνεις την πραγματικότητα. Μην θρηνείς λοιπόν σε παρακαλώ το τέλος τού παλιού. Να χαίρεσαι που πεθαίνει ο παλιός, που πεθαίνει η νύχτα, και που η αυγή είναι στον ορίζοντα.


Χαίρομαι, χαίρομαι πάρα πολύ, που εξαφανίζεται ο παραδοσιακός άνθρωπος, που γίνονται ερείπια οι παλιές εκκλησίες, που είναι εγκαταλειμμένοι οι παλιοί ναοί. Χαίρομαι εξαιρετικά που χάνεται η παλιά ηθική.


Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη κρίση. Αν δεχθούμε την πρόκληση, πρόκειται για την ευκαιρία να δημιουργήσουμε το καινούργιο. Δεν υπήρξε ποτέ πιο ώριμη σε καμιά άλλη εποχή του παρελθόντος. Ζεις σε μια από τις πιο όμορφες εποχές, γιατί το παλιό εξαφανίζεται, ή έχει εξαφανιστεί, και δημιουργείται χάος. Και μόνο μέσα από το χάος γεννιούνται τα μεγάλα αστέρια.


Εχεις την ευκαιρία να δημιουργήσεις και πάλι το σύμπαν. Είναι μια ευκαιρία που έρχεται πότε-πότε μόνο, πολύ σπάνια. Είσαι τυχερός που ζεις σε αυτούς τους κρίσιμους καιρούς. Χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να δημιουργήσεις τον καινούργιο άνθρωπο.


Και για να δημιουργήσεις τον καινούργιο άνθρωπο πρέπει να ξεκινήσεις από τον εαυτό σου.




Ο καινούργιος άνθρωπος θα είναι μύστης, ποιητής, επιστήμονας, όλα μαζί. Δεν θα κοιτά τη ζωή μέσω των παλιών σάπιων διαιρέσεων. Θα είναι μύστης, γιατί θα αισθάνεται την παρουσία του θεού. Θα είναι ποιητής, γιατί θα γιορτάζει την παρουσία του θεού. Και θα είναι επιστήμονας, γιατί θα ερευνά αυτή την παρουσία μέσω της επιστημονικής μεθοδολογίας. Οταν είναι και τα τρία αυτά μαζί ένας άνθρωπος, είναι ο άνθρωπος πλήρης.


Αυτή την έννοια δίνω στον άγιο άνθρωπο.


Ο παλιός άνθρωπος ήταν καταπιεστικός, επιθετικός. Ο παλιός άνθρωπος ήταν επόμενο να είναι επιθετικός, γιατί η καταπίεση φέρνει επιθετικότητα. Ο καινούργιος άνθρωπος θα είναι αυθόρμητος, δημιουργικός.


Ο παλιός άνθρωπος έζησε μέσω των ιδεολογιών. Ο καινούργιος άνθρωπος θα ζήσει όχι μέσω των ιδεολογιών, όχι μέσω των συστημάτων ηθικής, αλλά μέσω της συνειδητότητας. Ο καινούργιος άνθρωπος θα ζήσει μέσω της επίγνωσης. Ο καινούργιος άνθρωπος θα είναι υπεύθυνος, υπεύθυνος απέναντι στον εαυτό του και απέναντι στην ύπαρξη. Ο καινούργιος άνθρωπος δεν θα είναι ηθικός με την παλιά έννοια΄ θα είναι αμοραλιστικός.


Ο καινούργιος άνθρωπος φέρνει μαζί του έναν καινούργιο κόσμο. Προς το παρόν, ο καινούργιος άνθρωπος είναι επόμενο να αποτελεί μια μεταλλασσόμενη μειονότητα, είναι όμως ο φορέας ενός νέου πολιτισμού, είναι ο σπόρος. Βοήθησέ τον. Ανακοίνωσε από τις στέγες των σπιτιών την άφιξή του: αυτό είναι το μήνυμά μου προς εσένα.


Ο καινούργιος άνθρωπος είναι ανοικτός και έντιμος. Είναι με διαφάνεια αληθινός, αυθεντικός και αυτο-αποκαλύπτεται. Δεν θα είναι υποκριτής. Δεν θα ζει μέσω κάποιων στόχων: θα ζει εδώ και τώρα. Θα γνωρίζει έναν μόνο χρόνο, το τώρα, και έναν μόνο χώρο, το εδώ. Και μέσω της παρουσίας του αυτής, θα γνωρίσει τι είναι ο θεός.


Να είσαι χαρούμενος! Ο καινούργιος άνθρωπος έρχεται, ο παλιός φεύγει. Ο παλιός βρίσκεται ήδη πάνω στον σταυρό, και ο καινούργιος φαίνεται ήδη στον ορίζοντα.


Osho,
Philosophia Perennis, Κεφάλαιο 2

1 σχόλιο:

  1. καλημερα σας, πολλα για το Οσο και το παραδειγμα του με το χρημα, την πολυτελεια και το περασμα στη... βουδδικοτητα (χριστιαν σαν φωτιση)
    μεσα απο την υλικη αφθονια...Τα λογια εδω χανονται-κουφια απο τη σταση του απεναντι στην υλη. Σαν τους σημερινους παπαδες που μαζευουν και πλουτιζουν διδασκοντες ''ο εχων δυο χιτωνες...'' Ασε που ηρθα σε οικονομικη συναλλαγη με το κεντρο του στο Αμστερνταμ και οταν αλλαξαν την ηδη πληρωθεισα οικονομικη συμφωνια μας , εγιναν απρεπεις και καλυψαν την κολλητη τους στην Ελλαδα..που μεσολαβει.(τα η-μειλ μας στην διαθεση καθε ενδιαφερομενου στην αξιοπιστια των διαδοχων του... ''ΟΣΟ μπορειτε πλουτιζετε'' με πνευματικα κυρηγματα..).
    πολλοι δασκαλοι, πολλοι γκουρου, πολλα ωραια λογια, αλλα η σταση στον παρα και τον ελεγχο , δεν τα ξεκαθαριζει??

    ΑπάντησηΔιαγραφή